News

Check out market updates

Lekker eten aan de Costa del Sol

Lekker eten aan de Costa del Sol

In Spanje maakt goed eten een deel van het dagelijkse leven uit. Omdat de Spanjaarden net als de meeste Zuideuropese volken een sociaal volk zijn, eten ze niet graag in hun eentje. Integendeel, hoe meer mensen er rond de tafel zitten, hoe liever ze het hebben. En daarbij gaat het er luid en vrolijk aan toe, want de Spanjaard is niet snel met stomheid geslagen.

De Spaanse keuken staat niet zozeer bekend om haar uitgelezen menu’s, maar ze heeft een zelfstandig karakter. Iedereen die bijvoorbeeld op verschillende plaatsen in de wereld “gambas al ajo” (garnalen in knoflooksaus) heeft geprobeerd, zal moeten toegeven dat ze alleen in Spanje zo smaken als ze moeten smaken. Datzelfde is het geval bij tapas. Deze kleine hapjes zijn in iedere goede Spaanse bar te krijgen en smaken alleen daar zo goed. Zeker met een glas sherry erbij!

Een goede tapa-bar (tasca) heeft steeds nieuwe lekkernijen in tenminste twintig verschillende variaties. Er zijn koude delicatessen zoals in olie ingelegde groenten, scherpe kaassoorten, pikant gekruide rode worstjes of chorizos, maar daarnaast zijn er warme tapas (groenten, gemarineerd orgaanvlees, kleine vissen). Dat alles ziet er zo uitnodigend uit, dat een strooptocht langs diverse tascas heel goed een middag- of avondmaaltijd kan vervangen.

In Spanje hoeft men echter niet beslist typisch Spaans te eten. De liefhebbers van fast-food hoeven ook aan de Costa del Sol geen honger te lijden. Alle bekende hamburgerketens hebben hier allang een vestiging. En uiteraard is in alle toeristenplaatsen ook de Italiaanse, de Franse en zelfs de Nederlandse keuken vertegenwoordigd.

Dranken

De Spanjaarden drinken bij de maaltijden nog altijd voornamelijk wijn en in Andalusië ook wel sherry. Sherry wordt namelijk in Andalusië geproduceerd. Een glas “fino”, droge sherry, is een geliefd aperitief voor het eten. Beroemd zijn de Spaanse wijnen uit het gebied La Rioja. De kwaliteit evenaart die van de Franse Bordeauxwijnen, maar ze zijn aanmerkelijk goedkoper.

Ook de Andalusische tafelwijn is heel lekker. In het gebied rond Almería is bijvoorbeeld de zeer droge wijn uit Costa-Albondón te krijgen. Wijnen uit Málaga echter zijn heel zoet en zwaar. De Málaga wordt als dessertwijn gedronken. Wie helder wil blijven , kan het beste mineraalwater met of zonder koolzuur (con gas of sin gas) nemen. na het eten is “café solo”, zwarte koffie, of de “café cortado”, met een scheutje melk, aan te bevelen.

Eetgewoonten

Eten is in Spanje één van de plezierigste dagelijkse rituelen. De rijk gevarieerde keuken, tezamen met het plezier van de Spanjaard in de gastronomische cultuur, maken dat zowel in de grote steden als in de kleine landelijke dorpjes het zeer makkelijk is om een goede eetgelegenheid te vinden. Van de traditionele huiselijke menu´s tot befaamde restaurants met vijf vorken, iedereen kan de beste prijs/kwaliteit verhouding vinden die overeenkomt met zijn of haar eigen smaak en voorkeur.

De etenstijden van alle maaltijden vallen ongeveer anderhalf uur later dan de gemiddelde Europese etenstijden, hoewel de lange openingstijden van de eetgelegenheden alle klanten in staat stellen hun eigen gewoonten aan te houden. Het menu met de prijzen hangt meestal bij de ingang van de restaurants. Zij bieden ook vaak een dagmenu tegen een gewoonlijk lagere prijs. De bediening zit inbegrepen in de prijs van de gerechten, hoewel het gebruikelijk, doch niet verplicht, is tussen de vijf en tien procent van het totaalbedrag als fooi voor de bediening te geven. De meeste restaurants sluiten één dag in de week (zondag of maandag), hoewel er talrijke gelegenheden bestaan die altijd geopend zijn en waar op elk moment van de dag iets gegeten kan worden.

Wij gebruiken privacyverklaring voor een betere website-ervaring. Voor akkoord dient u te klikken op 'Accepteer'.